Postdoc vacancy: Tijd voor een duurzame erfgoedpraktijk
De erfgoedpraktijk kenmerkt zich door bewaardrift en collecties groeien alsmaar door. Depots zijn vaak overvol en het beheer van collecties kost veel energie. In het licht van de klimaatcrisis én de noodzaak van een verantwoordelijke omgang met erfgoed voor toekomstige generaties, verkent dit onderzoeksproject de grenzen van deze groei en mogelijke scenario’s om hiermee om te gaan in de erfgoedpraktijk.
In volledige erkenning van het belang van beschermenswaardig erfgoed, en van het veiligstellen en doorgeven daarvan, onderzoeken we in dit project de fundamentele vraag welke waardevolle alternatieven er zijn voor het tot nu toe vaak leidende adagium ‘bewaren voor de eeuwigheid’ binnen de erfgoed- en collectiepraktijk. Dit gebeurt aan de hand van een specifieke casus binnen het christelijke roerende erfgoed in Nederland, een veld waarin de urgentie bijzonder voelbaar is. Kerksluitingen brengen dit erfgoed namelijk in hoge mate in gevaar. De casus richt zich op historische paramenten uit Oud-Katholieke kerken: objecten die door hun volume en kwetsbaarheid grote uitdagingen meebrengen op het gebied van beheer en behoud.
De vragen over bewaren, gebruik en verlies die in deze casus spelen, dringen zich – mede door de klimaatverandering – ook op binnen andere erfgoedsectoren. Daarmee is de casus exemplarisch voor het brede erfgoedveld.
Wat breng je mee?
- Je bent gepromoveerd op een onderwerp dat aansluit bij het onderzoek, zoals erfgoedstudies, religiewetenschappen, museologie, geschiedenis, of een aanverwant vakgebied.
- Je hebt ervaring met het schrijven en publiceren van wetenschappelijke artikelen.
- Je beheerst het Nederlands uitstekend, zowel mondeling als schriftelijk.
- Je hebt ervaring en inhoudelijke kennis op het gebied van verzamelen, beheren en behouden van erfgoed, bij voorkeur roerend erfgoed.
- Je hebt aantoonbare affiniteit met religieus erfgoed.
- Je beschikt over sterke analytische, organisatorische en interpersoonlijke vaardigheden.
Wat bieden wij?
- Een functie voor 24 maanden (15 juni 2025 – 15 juni 2027);
- een werkweek van 16 tot 24 uur met een bruto maandsalaris van minimaal € 4.537,- tot maximaal € 6.209,- bij een fulltime dienstverband (schaal 11 van de cao Nederlandse Universiteiten);
- 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
- een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten.
Geïnteresseerd? Klik op deze link voor meer informatie