ESNA Talks: online presentaties over negentiende-eeuwse kunst
ESNA (The European Society for Nineteenth-Century Art) heeft, samen met RKD, een serie online presentaties opgezet. Tien kunsthistorici presenteren in de komende maanden nieuw en actueel onderzoek over de kunst en cultuur van de lange negentiende eeuw. Elke drie weken wordt een nieuwe Talk online gezet.
The European Society for Nineteenth-Century Art
ESNA werd in 2012 opgericht door een groep academische onderzoekers, postdoctorale studenten en museumconservatoren en is gelieerd aan de Onderzoekschool Kunstgeschiedenis (OSK) en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Hoewel ESNA in Nederland is gestart, wil zij in een breed internationaal veld actief zijn, omdat negentiende-eeuwse kunstenaars en kunst onderdeel waren van een internationaal netwerk, net als dat (kunsthistorisch) onderzoek naar de negentiende eeuw een grensoverstijgende aangelegenheid is.
Eerste ESNA Talk online
De eerste ESNA Talk wordt gehouden door Thijs Dekeukeleire en is getiteld ‘Lambeaux and Alexandre: Movement in Belgian fin-de-siècle sculpture and photography’. Dekeukeleire behaalde zijn doctoraat in geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen in 2020, met zijn proefschrift Men shaping man: The formative power of the male nude in fin-de-siècle Belgium. Hij deed onderzoek naar de transformatie van het artistieke mannelijke naakt aan het einde van de negentiende eeuw. Thijs Dekeukeleire is bestuurslid van de onderzoeksplatforms De Moderne Tijd en XIX, en lid van de onderzoeksgroep ThIS – The Inside Story van Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel.
Twee Belgische kunstenaars: Jef Lambeaux en Alexandre
In de laatste twee decennia van de negentiende eeuw stond de Belgische beeldhouwer Jef Lambeaux (1852-1908) bekend als ‘s lands belangrijkste ‘beeldhouwer van beweging’. Wat deze reputatie impliceert wordt uitgelegd in de ESNA Talk. In Lambeaux’s sculpturen van worstelaars roept de beeldhouwer beweging en actie op in een medium dat van zichzelf stijf en onbeweeglijk is. Om de conceptuele en technische uitdagingen van de suggestie van beweging in het artistieke en wetenschappelijke milieu van het fin-de-siècle verder te onderzoeken, wordt naast Lambeaux ook fotograaf Alexandre (geboren Albert-Édouard Drains, 1855-1925) besproken, die op hetzelfde moment in Brussel experimenteerde met het fotograferen van bewegende menselijke onderwerpen. De volledige casestudy van Thijs Dekeukeleire over Lambeaux en Alexandre wordt later dit jaar gepubliceerd in Strained Bodies: Physical Tension in Art and Science, onder redactie van Thomas Moser en Wilma Scheschonk. Bekijk de ESNA Talk op: https://www.youtube.com/watch?v=su8KfMru5SA&feature=youtu.be
Afbeelding: Alexandre (Albert-Édouard Drains), Zonder titel [Vechtscene met leden van L’Essor], ca. 1887, glasnegatief, 8,5 x 10 cm, Museum Kunst & Geschiedenis, Brussel