Dr H. Enno van Gelder lezing en onderzoeksbeurs 2021
Met de H.E. van Gelder Onderzoeksbeurs wordt beoogd interdisciplinair onderzoek naar munten, bankbiljetten en penningen van een impuls te voorzien. De beurs heeft een waarde van € 10.000 en stelt de onderzoeker (m/v) in de gelegenheid gesteld een publicatie voor te bereiden en aan de hand daarvan vervolgonderzoek vorm te geven. Daarnaast zal de onderzoeker de onderzoeksresultaten in het najaar presenteren tijdens de jaarlijkse Van Gelderlezing.
Interdisciplinair onderzoek
Uitgangspunt voor de Van Gelderlezing zijn munten, bankbiljetten en penningen. Deze objecten hebben sinds de oudheid vorm gegeven aan samenlevingen en bieden tal van aanknopingspunten voor wetenschappers die geïnteresseerd zijn in politieke, sociaaleconomische en culturele ontwikkelingen gedurende de afgelopen millennia. Onderzoekers afkomstig uit verschillende disciplines, zoals de letterkundige, (kunst-) historische en sociaal-wetenschappelijke, zijn van harte uitgenodigd om mee te dingen naar de Van Gelderbeurs.
Lezing en beurs
Sinds 2002 organiseert de Stichting Nederlandse Penningkabinetten (SNP) de Dr. H. Enno van Gelder lezing. Deze reeks van jaarlijkse voordrachten is genoemd naar de voormalige directeur van het Koninklijk Penningkabinet (1949-1980) en hoogleraar numismatiek en geldgeschiedenis te Leiden (1976-1983). Van Gelder verbond de wetenschap van de numismatiek – de wetenschap van de tastbare vormen van het geld en verwante voorwerpen – met andere disciplines. In die traditie richten de naar hem vernoemde lezingen zich op ieder die het vakgebied op interdisciplinaire wijze wil benaderen en op niet-numismatici die gebruik willen maken van de inzichten die numismatiek en geldgeschiedenis te bieden hebben. Een overzicht van de Van Gelderlezingen is hier te vinden.
De SNP organiseerde deze reeks aanvankelijk in samenwerking met het Koninklijk Penningkabinet en daarna met het Geldmuseum. De lezingen 2002-2011 werden afzonderlijk gepubliceerd en verschenen daarna als artikelen in het Jaarboek voor Munt- en Penningkunde. Sinds 2007 bestaat het stichtingsbestuur uit de bestuursleden van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde dat in dezen samenwerkt met de Nationale Numismatische Collectie (NNC). Het bestuur heeft de SNP-taken opgedragen aan de Van Gelder – Commissie.
Regelmatig zijn SNP en NNC in staat een veelbelovende wetenschapper de mogelijkheid te bieden om onderzoek te doen ter voorbereiding van de lezing, zo ook weer voor 2021. De H.E. van Gelder Onderzoeksbeurs 2021 heeft een waarde van € 10.000. De onderzoeker (m/v) wordt met deze beurs in de gelegenheid gesteld een publicatie voor te bereiden en aan de hand daarvan de resultaten in het najaar te presenteren tijdens de Van Gelderlezing 2021.
Reglement
Het selecteren van de kandidaat voor de VGB geschiedt aan de hand van een onderzoeksvoorstel en curriculum vitae.
Het onderzoeksvoorstel bestaat uit een beschrijving van het voorgestelde onderzoek (doelstelling, vraagstelling, methode, literatuurlijst) en een gedetailleerd werkplan dat tezamen niet meer dan 1000 woorden mag omvatten, exclusief referenties.
Bij de beoordeling van het onderzoeksvoorstel worden de volgende criteria gehanteerd:
Doelstelling.
Wat is de wetenschappelijke relevantie van het voorgestelde onderzoek?Is het onderzoek vernieuwend?
Interdisciplinair karakter.
In hoeverre draagt het voorgestelde onderzoek bij aan de verbinding tussen de numismatiek en andere wetenschappelijke disciplines?
Onderzoeksvraag.
Is de onderzoeksvraag helder? Is het voorgestelde onderzoek goed afgebakend en is deze afbakening goed verantwoord?
Methodologie.
Is de methode die gebruikt zal worden om data te verzamelen en te analyseren adequaat om de vraagstelling te beantwoorden?
Haalbaarheid.
Blijkt uit het werkplan dat de uitvoer van het onderzoek binnen de voorgestelde termijn succesvol kan worden afgerond?
Thema.
Bij gelijke geschiktheid wordt er gekeken naar het thema. De VGC streeft daarbij naar thematische en chronologische afwisseling tussen de uitgereikte beurzen.
Bij de beoordeling van het curriculum vitae worden de volgende criteria gehanteerd:
Geschiktheid.
Is de onderzoeker is in staat om het voorgestelde onderzoek uit te voeren?
Carrièrefase.
De beurs is bedoeld voor wetenschappers die aan het begin van hun academische carrière staan.
Affiliatie.
De voorkeur gaat uit naar onderzoekers die geaffilieerd zijn aan een Nederlandse academische instelling.
De VGC streeft naar een besluit op basis van consensus. Indien er geen consensus kan worden bereikt, zal er een besluit genomen worden op basis van meerderheid van stemmen. De door de commissie geselecteerde kandidaat wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de SNP en de NNC.
Schriftelijke sollicitaties, bestaande uit een onderzoeksvoorstel en CV, dienen vóór 31 Januari 2021 te worden gericht aan de secretaris van het KNGMP, e-mail info@koninklijkgenootschap.nl
Mocht u vragen hebben, dan kunt u deze ook aan dit adres richten.